Wat een verschil kan iets simpels als de hoogte van de camera maken?
Goed geraden; een groot verschil!
Soms is de oplossing om de productfoto ‘goed’ te krijgen zo simpel als het statief omlaag halen en de camera waterpas te houden. Het is voor ons als volwassen mens heel logisch om foto’s te maken vanuit ooghoogte: dat is immers hoe wij als mensen de wereld zien. Daarom worden productfoto’s vaak schuin van boven gemaakt, want het is eigenlijk onnatuurlijk om een ander standpunt te gebruiken. Tafels zijn altijd lager dan ooghoogte (zelfs ‘staan’tafels 😉 ) dus wanneer we een product op een fotografietafel fotograferen draaien we automatisch de camera naar beneden.
We zien dan een product van bovenaf, wat vaak een duidelijk genoeg beeld geeft van hoe het product er in het echt uit ziet. Maar het is niet per se de beste productfoto.
Om onze productfotografie te verbeteren nemen we een lesje uit de portretfotografie.
Één van de gemakkelijkste manieren om een kinderfoto aansprekender te maken is om zelf door de knieën te gaan en op ooghoogte van het kind te fotograferen: opeens zit de kijker in de belevingswereld van het onderwerp (kindje) in plaats van de ‘grote mensen wereld’ die op het kind neerkijkt.
Ditzelfde principe kunnen we toepassen op productfotografie: fotografeer het product alsof je zelf zo groot bent als het product, en zie hoe de foto opeens veel aansprekender is en een soort autoriteit uitstraalt.
Klein voorbeeldje:
Verzet je statief (je gebruikt toch wel een statief he! 😉 ) een klein beetje richting de grond….
Nu zal dit niet voor alle producten de perfecte oplossing zijn, maar het is weer een extra hulpmiddel in je productfotografie-toolbox.
[…] Een simpele manier om productfoto’s aantrekkelijker te maken is om de camera lager te positioneren dan ooghoogte. Foto’s die meer van onderen zijn gemaakt geven het product meer aanzien (letterlijk) omdat de kijker meer ‘opkijkt’ tegen het product. Voor meer uitleg kijk op Compositie van productfoto’s: hoogte van de camera […]