Nabewerking van productfotografie: De Clone Stamp Tool

Clone Stamp Tool
De clone stamp tool is een van de belangrijkste tools die Photoshop biedt.

Hiermee kan je een specifiek gedeelte van de foto dupliceren (klonen) om oneffenheden weg te werken of kleine stukken te reconstrueren.
In dit voorbeeld gaan we een oneffen stukje leder van een product netjes maken.

Clone stamp tool Pohotoshop

De perfecte schoen? … nu nog niet maar wanneer we er mee klaar zijn wel 😉

Het eerste wat je moet weten is hoe de clone tool werkt: het is eigenlijk een copy-paste tool waarmee je een geselecteerd punt in de afbeelding dupliceert naar het doelwit. Als er dus een schrammetje op het leer zit selecteer je een stukje leer wat niet beschadigd is (met de alt-knop) en ‘verf’ je als het ware over het foute stukje heen.

Werking van de Clone Tool

Het kruisje is de locatie waar Photoshop de bron vandaan haalt, en de circel is het doelwit.

De Clone Stamp Tool in actie

Loading the player…

Zoals in de video te zien is (volledig scherm voor meer detail) dient de clone tool een heel basic doeleinde in de nabewerking van productfotografie: het product er uit laten zien zoals het eigenlijk bedoelt is. Onder het onvergeeflijke flitslicht in een studio zie je echt alles, ook al zijn die imperfecties met het blote oog vaak niet eens te zien. Maar omdat een productfoto één enkel beeld is van een object in de 3d werkelijkheid zal de kijker iedere imperfectie opmerken en het product als zodanig zien (imperfect). De bewerkingen heb ik in de video met opzet langzamer dan normaal gedaan zodat je de effecten goed kan zien, wanneer je vaker met de tool werkt zal alles vele malen sneller gaan en ben je niet langer dan een paar minuten per foto bezig.

Beperkingen

De clone tool is niet altijd even goed bruikbaar. De grootste beperking is namelijk dat er minimaal een stukje van het product als bron nodig is die wel perfect moet zijn. Sommige foto’s of producten hebben dit gewoonweg niet. Je kan bijvoorbeeld niet met de clone tool een stukje plastic toevoegen aan een product als dat stukje plastic niet in de originele foto zit.
Je moet echt werken met de bronfoto die je voor je hebt.
Daarbij helpt het enorm om een hoge resolutie foto te gebruiken omdat daar veel detail in zit en ver in te zoomen is.

clone tool nabewerking productfotografie

De voor-en-na foto. Zoek de verschillen!

Nu je begrijpt hoe de tool werkt (het is geen ingewikkeld concept) kan je er meer gaan oefenen. Alleen door zelf de tool te gebruiken zal je de nuances en beperkingen echt beter gaan begrijpen en dat zal er voor zorgen dat je sneller met de tool overweg kan. De clone stamp tool gebruik je bij bijna iedere productfotografie-opdracht, dus hoe sneller je hier goed mee wordt, hoe beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *